• Financiële markten reageren heftig op de Russische inval in Oekraïne, waarbij de Amsterdamse AEX donderdag 3% daalde en Amerikaanse beurzen fors lager openden.
  • Olie- en gasprijzen schieten omhoog, net als de goudprijs.
  • De Russische beurs verliest bijna een kwart van zijn waarde en op de cryptomarkt zakt de bitcoin ook weg.
  • Lees ook: Rusland valt Oekraïne binnen, ook vanuit de Krim en Belarus

De Russische inval in Oekraïne zorgt donderdag voor extra onrust op financiële marken. Olie- en gasprijzen stijgen, net als de goudprijs. Aandelenmarkten dalen en ook de cryptomarkt doet een stap terug.

Op de Europese aandelenmarkten zakte de AEX-index in Amsterdam 3 procent terug naar 705 punten. Bij de opening van de beurzen op Wall Street zakte de brede S&P 500-index met 2 procent tot 4.138 punten. De Dow Jones index gaf eveneens ongeveer 2 procent prijs.

Europese gasprijs knalt omhoog

De prijs van gas is donderdag met meer dan 30 procent omhoog geschoten op de toonaangevende Amsterdamse beurs. De prijs voor een megawattuur gas lag kort na de opening van de handel op 116 euro. Woensdag sloot de handel nog op een prijs van 87,45 euro.

Rusland is een grote leverancier van gas en de angst is dat de gaskraan vanuit dat land dichtgaat vanwege de oorlog in Oekraïne. Rusland viel het buurland donderdagochtend binnen en dat kan het land op sancties komen te staan. Mogelijk wordt daarbij ook de olie- en gasindustrie aangepakt omdat het land daar veel geld aan verdient.

Lees ook: Wat gebeurt er als Rusland de export van gas naar Europa stopzet: 3 scenario’s voor de Europese energiemarkt

Brent-olie boven de 100 dollar

De olieprijzen zijn donderdag gestegen na de Russische invasie in Oekraïne.

De vrees dat door het conflict de Russische olieleveringen geraakt zullen worden door mogelijke sancties stuwde de prijs voor Brent-olie, de maatstaf voor olie uit Europa, het Midden-Oosten en Afrika, met dik 5 procent naar 102 dollar per vat.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat voor Brentolie meer dan 100 dollar per vat moet worden betaald. Een vat Amerikaanse olie werd ook 5 procent duurder op 96,86 dollar.

Rusland behoort tot de grootste olieleveranciers ter wereld. Als het Westen harde sancties oplegt aan Moskou zouden de olieleveringen verstoord kunnen raken.

Goudprijs stijgt, net als zilver en platina

De goudprijs bereikte het hoogste niveau in meer dan een jaar. Het edelmetaal werd 1,8 procent duurder op 1944,70 dollar per troy ounce, of 31,1 gram. Ook andere edelmetalen als zilver en platinum werden duurder.

Ook op metaalprijzen had de inval forse invloed. Aluminium was op de Londense beurs voor metalen nog nooit zo duur als donderdagochtend.

Bitcoin daalt richting 34.000 dollar

Op de cryptomarkt dalen koersen in reactie op het uitbreken van oorlog in Oekraïne. Net als aandelen worden cryptomunten gezien als relatief risicovolle beleggingen. In tijden van crisis zijn die gevoeliger voor koersdalingen dan als veilig geachte obligaties en 'veilige havens' zoals goud en bepaalde valuta zoals de dollar en de Zwitserse frank.

De bitcoin, de grootste cryptomunt ter wereld, zakte bijna procent in waarde en noteerde donderdag op zo'n 34.500 dollar, een verlies van 8 procent. Ether, de nummer twee op de cryptomarkt, kelderde 13 procent tot zo'n 2.300 dollar.

Andere zogenoemde altcoins op de cryptomarkt zaten ook weg, waarbij de sol van platform Solana 12 procent inleverde en de dot van Polkdot 16 procent daalde.

Lees ook: De bitcoin zit dicht tegen een belangrijk steunniveau: als de koers daar onder zakt, ligt daling van bijna 30% voor de hand, volgens technisch analist

Aandelenmarkten lager: Russische beurs bijna kwart lager

De Aziatische aandelenbeurzen gingen donderdag hard onderuit.

In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, sloot de Nikkei 1,8 procent lager op 25.970,82 punten. De Japanse oliebedrijven profiteerden van de sterke stijging van de olieprijzen. Olieproducent Inpex dikte 6 procent aan.

De Hang Seng-index in Hongkong raakte tussentijds ruim 3 procent kwijt en de All Ordinaries in Sydney zakte 3 procent. De Kospi in Seoul verloor 2,7 procent en de beurs in Shanghai daalde 1,5 procent.

De handel op de aandelenbeurs in Moskou is donderdag weer begonnen na een tijd opgeschort te zijn geweest. Daarbij kleurden de belangrijkste graadmeters dieprood.

De RTSI-graadmeter in Moskou stond na hervatting van de handel bijna een kwart lager. De IMOEX-index in de Russische hoofdstad was zo'n 18 procent kwijt.

De Russische centrale bank kondigde ondertussen "interventies" op de valutamarkt aan om "de situatie te stabiliseren". De roebel verloor fors aan waarde nadat Rusland de militaire operatie tegen Oekraïne begon.

LEES OOK: Topbelegger Jeremy Grantham denkt dat ‘superzeepbel’ eindigt in beurscrash van ruim 40% – hier kun je volgens hem wel in beleggen